mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stoma app voor kinderen vraagt om maatwerk

BNR Beter:  Stoma app voor kinderen vraagt om maatwerk

Honderden kinderen in Nederland hebben een stoma, permanent of tijdelijk. Juist in de leeftijd waarop kinderen opgroeien, zorgt dat vaak voor verdriet en onzekerheid. Daarom is het belangrijk dat ze begrijpelijke informatie krijgen en contact hebben met lotgenoten.

Nu is er maar weinig informatie voor kinderen over wat het betekent om een stoma te hebben. Artsen van het Amsterdam UMC willen daarom een Stoma App speciaal voor kinderen bouwen. Zo'n app is er al voor volwassenen, maar die is niet geschikt voor kinderen, vanwege hun jonge leeftijd en andere belevingswereld.

Onze gasten

Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie en e-health expert, verbonden aan het Amsterdam UMC

Sanne Blom, voorzitter van de Stomavereniging. 

De app geeft mogelijkheden om vragen te stellen, de informatie wordt geboden via allerlei games, pubers kunnen vragen stellen over bijvoorbeeld hun lichaam en seksualiteit. Ook kunnen jongeren met een stoma binnen een veilige, besloten kring contact met lotgenoten leggen.

De kinderstoma-app is een van de projecten die is genomineerd voor de Medische Inspiratorprijs van ZonMW. Alle informatie over de genomineerde projecten en hoe te stemmen vind je hier.

  • BNR Webredactie