mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Angst voor spinnen? Deze app is de oplossing

BNR Beter:  Angst voor spinnen? Deze app is de oplossing

Waarom alleen als kind spelen? Spellen kunnen ons helpen om beter te worden in bepaalde taken, oorsuizen te behandelen of zelfs om af te komen van fobieën. Een handige aanvulling op de overbelaste zorg en dure therapieën. Zijn serious games echt wondermiddelen of is het nog maar de vraag of het werkt? hebben.

In deze aflevering van BNR Eyeopeners hebben we het over serious games, het gebruik van spellen met een serieus doel. Dat zijn bijvoorbeeld spellen die het gedrag van mensen op positieve manier beïnvloeden, maar in de zorg en educatie kunnen spellen ook een hele nuttige werking

Onze gasten

  • dr. Tara Donker, universitair hoofddocent klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tara doet voor het ZeroPhobia-project onderzoek naar specifieke fobieën en hoe dit met behulp van AR of VR-therapie behandeld kan worden. Uitkomst: een app die iedereen zelf kan gebruiken als behandeling tegen hoogtevrees, vliegangst of zelfs spinnenangst.
  • dr. drs. Marlies Schijven, professor chirurgie bij Amsterdam UMC en UvA. Marlies verdiept zich in de werking en toepassing van serious games voor zorg educatie en toepassingen als zorgbehandeling.
  • Rob Hulsen, mede-oprichter en CEO van gamebedrijf Hulan. De games van Hulan hebben allemaal een serieus doel in zowel sport-, educatie- als zorgtoepassingen. De app waar ze nu aan werken is Freequency, een app die helpt om Tinnitus (oorsuizen) te behandelen.

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

 

Dwarsdenken, hoe doe je dat?

 VCMS Podcast

De podcast van de Vereniging Chirurgie voor Medisch Studenten (VCMS). Een chirurgisch getinte podcast om verdieping te bieden in de heelkunde.

Dit keer dus een podcast voor de Vereniging voor Medische Studenten. Da's veruit de leukste groep die rondloopt in de zorg, dus met plezier doneerde ik een half uurtje van m'n tijd om ze te helpen leren 'dwarsdenken'. Want door botsing van ideeën kom je vanzelf op bétere ideeën. Op dus naar een academie van positieve dwarsdenkers!

Dwarsdenken, hoe doe je dat?

In deze aflevering van de VCMS Podcast gaan Lauren Clement (voorzitter) en Vincent Kars (penningmeester) in gesprek met professor dokter Marlies Schijven. Professor Schijven studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, rondde de studies tot gezondheidswetenschapper en arts af aan de Universiteit Maastricht en promoveerde aan de Universiteit Leiden op Virtual Reality Simulatie technieken in de chirurgie. In deze aflevering staat innovatie, in al haar vormen, centraal. Hoe blikt professor Schijven terug op haar ervaringen met verschillende innovaties op de OK? Wat is haar blik op alle technologische vorderingen op de OK en hoe kom je nou op een innovatief idee? Luister de podcast en al deze vragen zullen beantwoord worden!

Wil je meer podcasts van de Vereniging van Chirurgie voor Medisch Studenten horen? Kijk op de podcastpagina op onze website of abonneer je op de Podcasts in je favoriete podcast-app. 

 

De vlucht van e-health

Zorg voor innoveren

Zorg voor innoveren is het centrale aanspreekpunt vanuit de overheid en informeert, adviseert en verbindt zorginnovatoren. Zorg voor innoveren bestaan uit vijf overheidspartijen die de krachten hebben gebundeld om ervoor te zorgen dat innovatieprocessen succesvol verlopen. In de podcast gaan we dieper in op actualiteiten met experts op gebied van zorg en innovatie. We verbinden zorgprofessionals, ondernemers en burgers. Wat is hun visie op ontwikkelingen in het zorgveld?

De vlucht van e-health. de Podcast

In de podcasts gaat Zorg voor innoveren dieper in op actualiteiten met experts op gebied van zorg en innovatie. Zorg voor innoveren verbindt zorgprofessionals, ondernemers maar ook burgers. Wat is hun visie op ontwikkelingen in het zorgveld?

In deze allereerste Zorg voor innoveren - de podcast spreken we met Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie en deskundige op het gebied van e-health bij Amsterdam UMC, en Greet Veltman, een senior ervaringsdeskundige en zelfverklaard ‘zorggebruiker op een missie om de zorg te verbeteren’. Het groeiend gebruik van digitale zorg, met in het bijzonder beeldbellen, staat in deze aflevering centraal. Hoe ging de implementatie van beeldbellen bij Amsterdam UMC? Hoe kunnen we die groei van digitale zorg ook na corona vasthouden? En hoe gaan ouderen om met beeldbellen?

Wil je meer podcasts van zorg voor innoveren horen? Kijk op de podcastpagina op onze website of abonneer je op de Podcasts in je favoriete podcast-app. 

 

Videoconsulten in Amsterdam UMC: onderzoek en lessons learned’

Podcast Digitale Zorg: Videoconsulten in Amsterdam UMC: onderzoek en lessons learned

In Amsterdam UMC werd al een paar jaar onderzoek gedaan naar videoconsulten en was veel theoretische kennis in huis, toen de coronacrisis uitbrak. En die zorgde voor een – letterlijk – vliegende start van de invoering. Daarover gaat de nieuwste aflevering van de podcast Digitale zorg ‘Videoconsulten in Amsterdam UMC: onderzoek en lessons learned.'

Op sneakers en klompen 

In deze aflevering praten hoogleraar Simulatie, Serious Gaming en APplied Mobilea Healthcare aan de Universiteit van Amsterdam, chirurg in het Amsterdam UMC en CMIO bij VWS Marlies Schijven en arts- onderzoeker Esther Barsom over videoconsulten. Onder andere over het promotieonderzoek dat Esther ernaar deed en over de lessen die zijn geleerd tijdens de razendsnelle implementatie ‘op sneakers en klompen’ vorig jaar.

VIPP 5 en Digitale Zorg

De podcasts over digitale zorg worden gemaakt door de programma’s VIPP 5 en Digitale Zorg. Wil je meer podcasts van de NVZ horen? Kijk op de podcastpagina op onze website of abonneer je op Podcasts NVZ in je favoriete podcast-app. 

 

Stoma app voor kinderen vraagt om maatwerk

BNR Beter:  Stoma app voor kinderen vraagt om maatwerk

Honderden kinderen in Nederland hebben een stoma, permanent of tijdelijk. Juist in de leeftijd waarop kinderen opgroeien, zorgt dat vaak voor verdriet en onzekerheid. Daarom is het belangrijk dat ze begrijpelijke informatie krijgen en contact hebben met lotgenoten.

Nu is er maar weinig informatie voor kinderen over wat het betekent om een stoma te hebben. Artsen van het Amsterdam UMC willen daarom een Stoma App speciaal voor kinderen bouwen. Zo'n app is er al voor volwassenen, maar die is niet geschikt voor kinderen, vanwege hun jonge leeftijd en andere belevingswereld.

Onze gasten

Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie en e-health expert, verbonden aan het Amsterdam UMC

Sanne Blom, voorzitter van de Stomavereniging. 

De app geeft mogelijkheden om vragen te stellen, de informatie wordt geboden via allerlei games, pubers kunnen vragen stellen over bijvoorbeeld hun lichaam en seksualiteit. Ook kunnen jongeren met een stoma binnen een veilige, besloten kring contact met lotgenoten leggen.

De kinderstoma-app is een van de projecten die is genomineerd voor de Medische Inspiratorprijs van ZonMW. Alle informatie over de genomineerde projecten en hoe te stemmen vind je hier.

  • BNR Webredactie  

 

Waardevolle AI voor gezondheid

Lancering podcastserie ‘Waardevolle AI voor gezondheid

Nieuwsbericht | 15-01-2021 | 09:00

Benieuwd hoe artificiële intelligentie (AI) op een goede manier in de zorgpraktijk gebracht kan worden? Zodat patiënten, zorgverleners en burgers daadwerkelijk de waarde ervaren? Vanaf 15 januari 2020 kunt u luisteren naar de podcast ‘Waardevolle AI voor gezondheid’. De podcast is een initiatief van het gelijknamige programma Waardvolle AI voor gezondheid van het ministerie van VWS en is mede mogelijk gemaakt door deskundigen uit de praktijk.

VWS helpt het zorgveld om sneller AI op te starten, op te schalen en op een goede manier in de zorgpraktijk te brengen. Want AI kan een enorme impact hebben op de kwaliteit van onze zorg en gezondheid. Ook in tijden van Corona. De podcastserie ‘Waardevolle AI voor gezondheid’ helpt daarbij. Ook al heb je als zorginnovator of medisch professionals een druk bestaan, dan kan je gemakkelijk op een voor jou geschikt moment, luisteren naar andere experts die vertellen over de mogelijkheden en zo kennis en inspiratie opdoen.

Specialisten aan het woord

Iedere aflevering praten er andere specialisten uit diverse disciplines. De eerste podcast gaat over de nulmeting AI-toepassingen in gezondheid en zorg in Nederland. Voor deze inventarisatie werden 800 toepassingen aangemeld. Daarvan is ingeschat dat er 400 voldeden aan de scope van het onderzoek; toepassingen die bestempeld zijn als AI (cf.definitie High Level Expert Group) en in de zorgpraktijk worden getest als pilot -of al in gebruik zijn. Een nadere analyse via verdiepende vragenlijsten heeft inzicht gegeven in 111 AI-toepassingen (40% van de mensen heeft geantwoord).

Over de resultaten van het onderzoek praten in de eerste podcast: Iris van Bemmel, programmamanager gezondheid en zorg FME, Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van de vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) en prof. dr. Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie in het Amsterdam UMC, tevens Chief Medical Information Officer van VWS .

Waar staan we in Nederland met AI voor zorg en gezondheid?

Abonneren podcast

De podcast is iedere 1e en 15e van de maand te beluisteren en duurt circa 20 – 30 minuten. Bent u benieuwd naar de hele serie podcasts en wilt u geen aflevering missen? Abonneer u dan via uw favoriete streamdienst.

Spotify

Apple

Google

Fouten in de operatiekamer voorkomen door betere communicatie

BNR Beter:  Fouten in de operatiekamer voorkómen door betere communicatie

Bij iets meer dan 1 op de 5 mensen maakt het ziekenhuis een fout tijdens of rondom de operatie, dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de patiënte federatie. Vooral op het gebied van communicatie is er nog ruimte voor verbetering.

Anne Sophie van Dalen, promovendus bij het Amsterdam UMC – locatie AMC en Marlies Schijven, chirurg bij datzelfde ziekenhuis en hoogleraar simulatie, serious gaming en applied mobile healthcare. Samen deden zij onderzoek naar het gebruik van een black box in de operatiekamer. Tijdens operaties worden hiermee alle gegevens over de patiënt en de operatiekamer bijgehouden en geanalyseerd. Achteraf kan het operatieteam een gestructureerde team nabespreking houden.

Esther Janssen maandag 10 december 2018, 12:34

BNR's 'Big Five' van de chirurgie

In BNR's Big Five van de chirurgie was Marlies Schijven te gast.

Marlies Schijven is hoogleraar simulatie, serious gaming en applied mobile healthcare en verbonden aan het AMC. Ze heeft in haar ene hand een telefoon met een game die verdacht veel lijkt op Pokémon GO, in de andere een scalpel en op haar hoofd een Google Glass. Chirurgie zal nooit meer hetzelfde zijn als zij haar zin krijgt.

BNR Webredactie 

 

​​Zwarte doos moet medische missers voorkomen

BNR: Zwarte doos moet medische missers voorkomen 

Het AMC in Amsterdam heeft een primeur. Het krijgt als eerste ziekenhuis standaard een zwarte doos op de operatiekamer. Alle instrumentengegevens en gesprekken worden, net als in een vliegtuig, vanaf morgen opgenomen. De doos heeft als doel medische crashes achteraf te kunnen verklaren, maar liever nog: voorkomen.

Hoogleraar Marlies Schijven, verbonden aan het AMC, vertelt over de zwarte doos die eigenlijk meer wit of transparant is. 'De OK wordt één grote technologische omgeving. Het systeem houdt allerlei gegevens bij. Verschillende interessante data  uit de OK worden in samenhang geanalyseerd door het operatieteam. Dat is uniek.'

Snel wissen
De opgeslagen gegevens worden wordt na gebruik vernietigd. 'Het is van geen enkel belang om die data langer te bewaren, ze worden geen onderdeel van het personeelsdossier.'

De zwarte doos zoekt naar 'afwijkende' momenten tijdens een operatie. Die gegevens gaan ter analyse naar ervaren chirurgen van de universiteit van Toronto, waar de zwarte doos ontwikkeld is. Zij koppelen dat terug naar het team van het AMC, dat binnen 24 uur kan nabespreken. 'Artsen krijgen zo optimaal inzicht in hun handelen, wat de patiëntveiligheid ten goede komt.'

BNR Thomas de Man / dinsdag 7 juni 2016, 20:05